Published On: 31. maj 2019

Mariagerfjord styrker igen sin position, når det gælder grøn omstilling ved hjælp af brint- og brændselsceller. Den canadiske-ejet virksomhed, Ballard Power Systems Europe, etablere nu design- og produktionsfacilitet af brændselsceller til det maritime marked hos CEMTEC i Hobro, hvor virksomheden har haft adresse siden 2008.

Efterspørgsel på alternative brændsler til søfart       
Det første spadestik er netop taget til den nye produktionsbygning med det tilhørende navn Marine Center of Excellence, der skal stå færdig i efteråret 2019.

Ifølge Ballard Power System Europes direktør, Jesper Themsen, er det et vigtigt skridt i virksomhedens strategiske satsning på det maritime marked. ”Vi oplever i øjeblikket en stor efterspørgsel på alternative brændsler på det maritime område. Det sker blandt andet i takt med, at FN’s internationale søfartsorganisation IMO strammer kravene til reduktion af CO2-udledning fra skibe, samtidig med at flere rederier annoncerer mål for at nedbringe forbruget af fossile brændsler. Med opbakning fra vores canadiske ejere vil vi med den nye produktionsfacilitet imødekomme markedets efterspørgsel, og samtidig sende et stærkt signal om, at Hobro er en af spydspidserne inden for brændselscelleudviklingen”.

Brændselsceller er allerede udbredt i busser og personbiler, men teknologien har endnu ikke fundet vej til den maritime sektor. Det vil Ballard Power Systems Europe nu lave om på.

Virksomheden lancerede i september 2018 en ny generation brændselscelleteknologi, og det er denne nye teknologi, der skal arbejdes med i konstruktionen af moduler til det maritime marked. Fordelen ved brændselscellerne er robusthed og lang levetid, og de kan sikre lang rækkevidde på el-drevne skibe. Brændselscellerne drives af brint, og anvendes der brint produceret på basis af vedvarende energi, er det en 100 % grøn løsning.

Lokal brintudvikling skaber vækst
Mariagerfjord har et mål om at være med helt fremme, når det kommer til fremtidens energiløsninger. Området har gennem de senere år styrket sin position som hub for viden og erfaring med brint- og brændselscelleteknologier, og med den nye design- og produktionsbygning tages der endnu et vigtigt skridt i den retning.

Hos Mariagerfjord kommunes borgmester, Mogens Jespersen, vækker det glæde at Ballard Power Systems Europe vælger at udvide i lokalområdet. ”Jeg er meget stolt over, at en global virksomhed vælger at udvide i Hobro. Det sender et stærkt signal om, at Ballard Power Systems vil gøre området til sit globale center for sin indsats på det maritime marked. Udbygningen forventes også at betyde vækst i omsætning samt skabelse af flere jobs, og det er et kæmpe plus, at vi kan tiltrække endnu mere kvalificeret arbejdskraft til Mariagerfjord.”

På billedet ses fra venstre Jesper Themsen, CEO for Ballard Power Systems Europe, Kevin Colbow, Vice President and Chief Technology Officer for Ballard Power Systems, (siddende) Tony Guglielmin, Vice President, Chief Financial Officer for Ballard Power Systems og Søren Bjerregaard Pedersen, CEO for CEMTEC/Hydrogen Valley.